Ansjovis och hemmagjord sill

PDF Skriv ut E-post

Fråga: Hej! Är gravid och undrar om jag kan äta följande:
1. Ansjovis
2. Jansson (med ansjovis fast tillagad, kanske gör det skillnad?)
3. Hemmagjord inlagd sill. Sill kommer väl förresten från Östersjön eller Bottniska viken?
4. Kokt kalkonskinka, serveras kallskuren.
Tack på förhand!

Svar:

1 och 3: Under din graviditet bör du inte äta av rått kött eller rå fisk på grund av det kan bildas bakterier i denna form av livsmedel. Inlagd sill och ansjovis räknas till rå fisk men deras inläggningslag innehåller ättika som gör miljön för sur för att skadliga bakterier ska överleva . De går därför alldeles utmärkt att äta.

2. De bakterier som eventuellt finns i ansjovis innan tillagning försvinner vid upphettning. Ät inte av rester som har stått ute i rumstemperatur under en längre tid. Dessa kan innehålla bakterier, så endast en nylagad Jansson är det jag rekommenerar.

4. Genomkokt eller varmrökt kött är inga problem men med samma restriktioner som ovan. Låt inte maten stå ute en längre tid! Vid jul så kan maten åka in och ut ur kylen många gånger innan resterna är slut. Kallrökt kött skall du undvika helt på grund av att det kan innehålla bakterier.

Vänliga hälsningar
Zarah